Τι χρειάζεται η πολύ μικρή και μικρή επιχείρηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, στη χώρα μας, το 99,4% των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Μετά από αυτή τη διαπίστωση τίθεται το ερώτημα:

Τι σχέση έχουν το management, τα business plans, οι δείκτες απόδοσης, οι προβλέψεις κερδών, τα 3ετή και 5ετή πλάνα ανάπτυξης, οι Τράπεζες, τα δάνεια, με την πολύ μικρή και μικρή επιχείρηση;

ΚΑΜΙΑ!

Και όμως οι περισσότεροι «ειδικοί», προσπαθώντας να «συμβουλεύσουν» τους μικρούς επιχειρηματίες, ασχολούνται με όλα αυτά, οδηγώντας τους  σε αδιέξοδο.

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Επειδή οι εν λόγω «ειδικοί» έχουν σπουδάσει Οικονομικά, Μακροοικονομία, Λογιστικά, Business Administration, δεν έχουν δημιουργήσει και λειτουργήσει δική τους επιχείρηση και γνωρίζουν μόνον αυτά που διδάχθηκαν στο πανεπιστήμιο.

Όλα αυτά όμως, αφορούν στη μεγάλη επιχείρηση, με την οργάνωση, τη διοίκηση, τους managers, τα business plans, τους οικονομικούς δείκτες, τους επενδυτές, τις προβολές κερδών, τη δανειοδότηση (αλήθεια, σε ποιον μικρό δίνουν δάνεια οι Τράπεζες στο ξεκίνημα;)

Όσο ο πολύ μικρός και μικρός επιχειρηματίας θα συνεχίσει να ακούει αυτά από τους «ειδικούς», τόσο θα συνεχίσει να βρίσκεται καθηλωμένος μέσα στην άγνοιά του και να μην παράγει τα αποτελέσματα που θέλει. Επίσης, τόσο πιο κοντά θα βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου από την αγορά. Για να το πούμε απλά, με «άκαπνους στρατηγούς», δεν κερδίζεις τον πόλεμο

Για να μην παρεξηγηθώ, τα πανεπιστήμια διαθέτουν εξαιρετικές σπουδές, βγάζουν εξαιρετικούς managers και εξαιρετικά στελέχη επιχειρήσεων. Δεν βγάζουν όμως επιχειρηματίες. Ούτε ακόμη και αυτό το περίφημο πανεπιστήμιο του Harvard.

  • Τι είναι αυτό που ζητάει ο πολύ μικρός και μικρός επιχειρηματίας, που καθημερινά ζει την αβεβαιότητα, στηρίζει την επιχείρησή του με τα χρήματά του και δεν ξέρει αν θα βρίσκεται στην αγορά μετά από 2 ή 3 μήνες;
  • Τι είναι αυτό που θέλει να ακούσει και να μάθει;
  • Τι είναι αυτό που θα κρατήσει όρθια την επιχείρησή του;

Αυτό που χρειάζεται είναι

  • Να μάθει και να εφαρμόσει πράγματα απλά, που θα του δώσουν τα αποτελέσματα εκείνα, που θα τον ξεκολήσουν από τη μιζέρια της καθημερινότητας της αγοράς.
  • Να μπει στον πυρήνα της επιχειρηματικότητας, να καταλάβει τι ακριβώς είναι και τι ακριβώς κάνει η επιχειρηματικότητα.
  • Να μάθει να σκέφτεται επιχειρηματικά, να αποφασίζει επιχειρηματικά και να ενεργεί επιχειρηματικά, ώστε να παράγει κέρδη.

Όλα αυτά ενώ ακούγονται απλά, ελάχιστοι τα γνωρίζουν και ακόμη πιο λίγοι μπορούν να τα διδάξουν.

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι έτοιμες λύσεις και τεχνικές, που κάποιοι επικαλούνται. Η επιχειρηματικότητα είναι δραστηριότητα, νοοτροπία και τρόπος ζωής. Πηγάζει από τη σκέψη και απαιτεί ψυχικά αποθέματα, τα οποία θα οδηγήσουν στην εφαρμογή των κατάλληλων Στρατηγικών για την επιτυχία. Με απλά λόγια, η επιχειρηματικότητα είναι καθημερινή πρακτική, που όσο περισσότερο την εξασκείς, τόσο καλύτερα την μαθαίνεις και την εφαρμόζεις.

Αυτά τα πολύ απλά πράγματα είναι που πρέπει να μάθει ο πολύ μικρός και μικρός επιχειρηματίας, ώστε να είναι πιο παραγωγικός, πιο αποδοτικός και κυρίως πιο αποτελεσματικός.

Το μυστικό της υπόθεσης είναι να βρεις ανθρώπους που πραγματικά ξέρουν και μπορούν να σου μάθουν τι να κάνεις, πως να το κάνεις και γιατί να το κάνεις.

Για να δώσω ένα παράδειγμα, οι μαθητές που έπαιρναν τις λύσεις των προβλημάτων έτοιμες από τα λυτάρια, ποτέ δεν έμαθαν Μαθηματικά. Οι μαθητές που ασχολήθηκαν σοβαρά, έμαθαν Μαθηματικά. Το ίδιο ισχύει και στην επιχειρηματικότητα.

Ασχολείσαι σοβαρά, μαθαίνεις και πετυχαίνεις.

Για να ξεκινήσεις, κάνε κλικ στο σύνδεσμο και κατέβασε δωρεάν το ebook “Τα Μυστικά των Πετυχημένων Επιχειρηματιών”. https://mailchi.mp/a9552f3452d6/giveaway-ebook

Δρ Νέστωρ Κολοβός

 

Υ. Γ. Ο Δρ Νέστωρ Κολοβός είναι Business Coach και βοηθάει επιχειρηματίες να πετύχουν τους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους τους πιο εύκολα και πιο γρήγορα από άλλους. Είναι πτυχιούχος Γεωλογίας, Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, Master του Πανεπιστημίου Leeds της Μεγάλης Βρετανίας και Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις για 50 χρόνια, έχει δημιουργήσει δικές του επιχειρήσεις και έχει διδάξει παράλληλα για 30 χρόνια στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση και επαγγελματικές Σχολές. Ομιλίες του και άρθρα του για την επιχειρηματικότητα είναι δημοσιευμένα στο διαδίκτυο και στον έντυπο τύπο.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *